28 юни 2012

С какви устройства може да се гледа TiVi.bg?

Често ни питат дали телевизия може да се гледа и с друго устройство (set-top-box, STB), освен с предлаганото (виж демо на MAG250 / MAG254).

По принцип отговорът е да, но ще липсват голяма част от функционалностите. По-късно ще направим сравнителна таблица, но накратко ето с какво друго сме тествали:

Компютър / мобилен телефон / таблет:

Разбира се, технически е напълно осъществимо. С допълнително дистанционно и хубав плейър (Media Center), компютърът / таблетът става неразличим от хубав телевизор. Повечето телевизионни оператори, обаче, изрично го забраняват в договорите си. Сред тях са БТВ (всичките), Нова ТВ (всичките), Фокс (+NatGeo), Дискавъри и др. Причината е, че те самите нямат права да излъчват съдържанието си към компютър, защото контент-провайдърите и продуцентите смятат това за отделен пазар и искат допълнителни, при това големи такси. Същото важи и за мобилните телефони. А и донякъде "компютър" се свързва с "липса на всякакъв контрол", което в днешно време не е съвсем вярно, но нагласите се променят трудно. Така или иначе, засега легалната ситуация е "no computer, no telephone", поне що се отнася до каналите в челната десятка.

Смарт телевизор LG / Samsung:

В процес е адаптирането на апликация за (SS IPTV), която няма да има нужда от компютър.

 STB на Нетера (същия като този на Mtel Quarto):

Ограничена функционалност на EPG - показва само какво се излъчва в момента. Бавно зареждане на страниците с каналите. Липсва друга функционалност. Боксът е използваем в този си вид, но не предвиждаме по-нататъшно развитие на платформата. Има проблеми с избора на език за звук и субтитри.

Popcorn Hour:


Ограничена функционалност на EPG - показва само какво се излъчва в момента. Каналите се възприемат като "филми" и за преминаването от един към друг трябва да се натисне [Stop] и да се избере друг "филм". Бавно превключва от канал на канал (в някои случаи буферира над 20 секунди!). Липсва друга функционалност. Самото устройство, обаче, е с добър хардуер и в бъдеще, ако има интерес от потребителите, се предвижда разширяване на функционалността.


Microsoft XBOX конзола: 

XBMC (XBox Media Center) вече се нарича Kodi. Може да се използва с add-on PVR IPTV Simple Client. Поддържа EPG, но засега не поддържа таймшифт.

2 коментара:

  1. Отговори
    1. Практически не. Работи, но е бавно (по-бавно от MAG200), липсват му някои функционалности, забива при голям брой канали и най-важното - максималната му разделителна способност е 1280x720 (HD Ready).

      Това всъщност е Андроид с емулатор. За недостатъците на текущите устройства с Андроид и обяснение защо засега (първата половина на 2015 г.) не стават за телевизия вижте тук: https://www.facebook.com/tivibg/posts/606476466153867

      Изтриване